Winkelwagen

Blog

Het bestaansrecht van je organisatie

By november 18, 2021No Comments

Blog

Impact, Purpose

18 november 2021

Het bestaansrecht van je organisatie

Leontien Harsma | Partner Quinter

Weet jij waarom jouw organisatie bestaat? Nee niet vanwege die winst, dat is het resultaat. Waarom bestáát je bedrijf nou echt?

Dat wij ons graag laten inspireren door de natuur is misschien al bij je bekend. We zetten de kracht van buiten dan ook altijd in wanneer wij organisaties begeleiden. Het verfrist, het geeft rust en het inspireert.

Van binnen naar buiten

Alles in de natuur groeit van binnen naar buiten. Neem bijvoorbeeld een boom. Een boom wordt wie hij in de kern is. Een boom reageert op de elementen en de seizoen. Een boom wordt beïnvloed door externe factoren zoals de bodem waarop hij groeit, dieren, andere bomen of planten en natuurlijk de mens. Maar een boom blijft wie hij in de kern is.

Socratea Exo ‘wattus’

Ik zie mensen en organisaties niet als zomaar een boom, maar als de Socratea Exorrhiza. Dit is een boom die voorkomt in o.a. Costa Rica en kan ‘wandelen’. Deze boom beweegt zich naar een plek met meer zon en meer water. De kern van de boom blijft gelijk maar hij is wendbaar ten behoeve van zichzelf.

Wat als organisaties en mensen zich nou ook gingen gedragen als de ‘socratea Exorrhiza’? Je weet wie je in de kern bent en wat je nodig hebt om te groeien, te excelleren. Je kunt reageren op invloeden van buitenaf, hoe onvoorspelbaar ook, omdat jouw kern een stevig fundament vormt.

Het bestaansrecht van je organisatie

Bij Quinter noemen we dit fundament, ook wel ‘purpose’ of ‘bestaansrecht’. Dit ontrafelen is waar we ten alle tijden starten als we een team, een individu of een organisatie begeleiden. Deze purpose is namelijk uniek. De purpose is iets wat er al is maar welke vaak bedekt wordt door een dikke laag ‘dit wordt er verwacht’ en ‘het gaat zoals het gaat’.

Niet slim, vinden we bij Quinter. Door de purpose van een organisatie bedekt te laten, zeg je eigenlijk NEE tegen de toekomst. Een purpose zorgt namelijk voor verbinding onderling, het zorgt voor richting en het werkt als een magneet voor nieuw talent. Een purpose zorgt voor een oprecht verhaal naar de buitenwereld waar klanten en relaties iets bij voelen en uiteindelijk resulteert het in resultaten en dus (financiële) groei.

Zeg jij NEE of JA tegen de toekomst?

Start je met het ontdekken van de purpose van je organisatie én van de mensen die er werken, dan werk je van binnen naar buiten. Hierdoor word je krachtiger én wendbaarder. Net zoals de Socratea Exorrhiza in Costa Rica.

Bij Quinter hebben we speciale programma’s ontwikkeld die mens én organisatie helpen in de ontdekkingstocht naar hun ware purpose.

Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar Mark Braber. Hij is één van onze bevlogen experts op het gebied van ‘purpose finding’ en deed dit al bij tientallen mensen en organisaties.

 

Leontien Harsma | Partner Quinter

Leontien was jarenlang senior manager bij Riksja Travel en is nu een van de partners van Quinter en een doelgerichte (team)coach.