Winkelwagen

Blog

Dit blog is alleen voor leiders die willen groeien

By april 22, 2022No Comments

Blog

Impact, Leiderschap, Purpose

22 april 2022

Dit blog is alleen voor leiders die willen groeien

Leontien Harsma | Quinter

Hoe kwetsbaar durf jij je op te stellen als leider van je bedrijf? Hoe belangrijk maak jij jouw eigen persoonlijke ontwikkeling? Hoe vraag jij hulp en advies en bij wie? Hoe ga jij om met feedback?

Zomaar een aantal vragen voor jou als ondernemende leider. Wat doen deze vragen met jou? Hebben deze zaken een bewuste plek in jouw dagelijkse functioneren?

Gewetensvraag: wil jij de beste zijn of wil jij de beste versie van jezelf worden?

Kies je voor ‘de beste zijn’, dan mag je stoppen met lezen. Perfectie bestaat namelijk niet.

Voor alle andere leiders hebben we een aantal tips welke we hieronder graag met je delen.

  1. Krijg inzicht in je drijfveren en blindspots.
  2. Vraag om feedback.
  3. Zie executive coaching als tennisles.
  4. Maak een plan.

 

1. Krijg inzicht in je drijfveren en blindspots met een executive coach

Wanneer je weet wat jou ten diepste drijft en waar jouw kracht ligt en waar juist niet, heb je zicht op jouw ontwikkelpotentieel. Zijn en doen zoals je voorganger was of een bevriende leider is, is niet de oplossing. Door het ontrafelen van jouw ware natuur, word je de leider die je kunt én wilt zijn. Een executive coach helpt je in dit proces door te starten met een purpose scan. Verhelderend, concreet en fundamenteel.

 

2. Vraag om feedback, aan je collega’s én werknemers

Door te vragen aan anderen wat ze van jouw leiderschap vinden, zal er een wereld voor je open gaan. Niet alleen word je er zelf beter van, maar de relatie met jouw mensen zal versterkt worden. Kwetsbaarheid opent harten. Door het voorbeeld te nemen in feedback (of feedforward), zet je een eerste stap richting de feedbackcultuur. Hierdoor ontstaat meer verbinding en groei in de breedste zin van het woord, namelijk persoonlijk, als team en als organisatie.

 

3. Zie executive coaching als tennisles

We maken het regelmatig mee: leiders die het niet nodig vinden om met een executive coach aan de slag te gaan. Maar stel: je doet aan tennis en bent er best goed in. Je wint regelmatig en mensen dubbelen graag met je. Op een dag komt er een tennisleraar en die bekijkt jouw spel. Na de wedstrijd komt hij naar je toe en zegt: “ik zag je spelen, ziet er hartstikke goed uit. Ook heb ik nog een paar tips voor je waardoor je nog beter zult worden”. Wat zeg je dan? ‘Nee bedankt’, of ‘ja graag!’. I rest my case.

 

4. Maak een plan

Een open deur maar zonder plan geen groei. Inmiddels hebben we als executive coach al met honderden leiders gewerkt. Samen met jou maken we een plan waardoor persoonlijke groei onderdeel wordt van jouw leiderschap en jouw leven. Gebaseerd op de uitkomsten de purpose scan en een eerste executive coach gesprek maken we samen een plan en gaan we aan de slag. Patronen zijn hardnekkig en de alledaagse drukte overruled vaak de tijd voor jezelf, dus een plan én het hebben van een executive coach zijn de stok achter jouw deur.

 

Zet jezelf op nummer 1

Kom in beweging en groei naar een leven in balans, waarin je veel minder stress ervaart en vanuit jouw kracht en energie te werk gaat. Ook de mensen om je heen, thuis en op werk, plukken hier de vruchten van.

Maak kennis met Mark Braber, één van onze executive coaches, tijdens een kop koffie. Klikt het? Dan gaan we verder aan de slag en stippelen we de route uit die bij jou en jouw bedrijf past. Nu nog niet maar over een tijdje? Link dan met Mark via LinkedIn zodat je hem niet uit het oog verliest.

Leontien Harsma | Quinter

Leontien was jarenlang senior manager bij Riksja Travel en is nu een van de partners van Quinter.