Winkelwagen

Artikel

Stakeholder inclusie loont

By mei 20, 2021augustus 2nd, 2021No Comments

Artikel

Cultuur, Impact

20 mei 2021

Stakeholder inclusie loont

Mark Braber | Founder Quinter

Een eind vorig jaar verschenen artikel van P+ heeft betrekking op het belang van stakeholder inclusie. Dit artikel sluit nauw aan op de visie die Quinter heeft: “Betekenisvolle organisaties als nieuwe standaard”.

Stakeholders zijn alle interne en externe betrokkenen, zoals klanten, medewerkers, leveranciers, investeerders, gemeenschap, etc. die van invloed zijn op of worden beïnvloed door een organisatie. Betekenisvolle organisaties erkennen dat elk van hun stakeholders belangrijk is en dat ze allemaal verbonden en onderling afhankelijk zijn. Hierdoor heeft samenwerking en co-creatie een positieve impact. De verbondenheid van deze stakeholders vind je terug door een gedeeld gevoel over het doel, de kernwaarden en waarde creatie.

Stakeholderinclusie loont. Het betrekken van de stakeholders leidt tot positieve resultaten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het Impact Centre Erasmus. Om de resultaten verder te optimaliseren is in samenwerking met Global Compact Nederland een model ontwikkeld, waarin het overleg gestructureerd wordt. Zo wordt het ook mogelijk om daadwerkelijk de impact die organisaties maken te gaan meten.

De conclusie in dit artikel is volgens auteur prof. dr. Karen Maas, wetenschappelijk directeur van het Impact Centre Erasmus als volgt: ‘Hoe mooi zou het zijn om via deze kanalen te kunnen berichten welke winst het betrekken van stakeholders heeft opgeleverd. Bewezen maatschappelijke winst wel te verstaan: échte impact. Dit lijkt in de praktijk nog maar weinig het geval te zijn. Maar de wens is er wel. Op de vraag wat de bedrijven graag zouden willen veranderen, aanpassen of verbeteren aan het stakeholder-inclusieproces, staat ‘de impact’ met stip op nummer één met 59 procent. De ngo’s zijn hier nog stelliger in: 70 procent wil verbetering. Ondanks dat het polderen zo goed bij ons past, en de bedrijven daar druk mee bezig zijn, is er daarom zeker nog ruimte voor verdere verbetering’.

Download deze P+ Special met een nieuw en innovatief model dat de complexiteit van stakeholderinclusie structureert.

 

Mark Braber | Founder Quinter

Mijn diepgevoelde levensopdracht is mens en organisatie bewust te maken van ieders unieke bijdrage aan een toekomstbestendige wereld.