Blog
Cultuur, Leiderschap
17 januari 2021
Hoe zorg je voor een krachtige interventie?
Mark Braber | Founder Quinter
The succes of the intervention depends on the interior condition of the intervener.
~ Bill O’Brien, CEO Hanover Insurance ~
De kracht van een interventie valt of staat met de innerlijke staat van zijn van diegene die de interventie leidt. Deze quote van Bill O’Brien kennen velen en wordt veelvuldig in relatie gebracht met het succes van businessleaders. En dat is ook terecht. Maar als ik er beter over nadenk is deze quote relevant voor iedereen. Zeker in een wereld die steeds minder voorspelbaar is, steeds sneller verandert en ons dagelijks uitdaagt om onszelf iedere dag opnieuw uit te vinden.
Een succesvolle interventie. Toeval?
Als ik bovenstaande quote wat verder uiteenrafel lees ik er bijvoorbeeld in “het succes of the intervention”. Wat is dat eigenlijk? Ik heb de vrijheid genomen om het vrij te vertalen als het realiseren van het beoogde resultaat van die interventie. Dat kan overigens van alles zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je als ouder oprecht naar je kind wilt luisteren en van jouw advies wilt voorzien. Of de docent die de klas iets wil bijbrengen. Maar ook de business leader die de organisatie in goede banen wil leiden.
Het is daarbij handig om over voldoende intelligentie, vaardigheden en ervaring te beschikken, soms is het zelfs een noodzakelijke voorwaarde.
En toch, wellicht herken je dit zelf ook wel, toch lukt het soms niet om ondanks het voldoen aan bovenstaande noodzakelijke voorwaarden een succesvolle interventie te plegen. En lukt het anderen juist wel die met vergelijkbare condities te maken hebben.
Je herkent vast wel dat de ene docent met speels gemak orde in de klas weet te houden ondanks oersaaie lesstof of de business leader die rust in de organisatie weet te houden tijdens een hele turbulente ontwikkelfase van de organisatie. Hoe kan dat?
Waar ‘ben’ je zelf tijdens de interventie?
Deze vraag brengt me bij de tweede helft van de quote van Bill O’Brien.
The succes of the intervention depends on the interior condition of the intervener.
Het succes van de interventie hangt dus af van de innerlijke staat van degene die de interventie doet. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Ook hier neem ik weer de vrijheid om er mijn eigen perspectief op los te laten. Veel heeft te maken met zijn of haar aanwezigheid of in het Engels de Presence van de persoon. De docent die vanuit zijn of haar innerlijke rust op diepere niveaus contact maakt met de leerlingen uit de klas. Of de ouder die vanuit een innerlijke staat van rust en vertrouwen, zonder oordeel kan luisteren naar zijn of haar kind of de business leader die zich niet in de war laat brengen door de chaotische fase waarin de organisatie zich bevind.
Met duwen en trekken kom je er… niet
In de 25 jaar dat ik nu werk, eerst als business leader en later als executive coach is het me steeds opgevallen dat we ongelooflijk veel aandacht besteden aan ons exterieur en relatief weinig aan ons interieur. Het kan er aan de buitenkant nog zo mooi uitzien als het interieur niet klopt wordt het toch niet veel.
Als een kind moeite heeft om de motivatie te vinden bepaalde stof te gaan leren neigen we er vaak naar om druk te gaan zetten, te gaan duwen. Als de klas niet stil te krijgen is dan worden er strengere regels bedacht of wordt de docent naar een vaardigheidscursus gestuurd. Als de CEO in die spannende fase wordt geconfronteerd met veel onzekerheden is de neiging heel erg groot om de teugels strak aan te trekken, control is het toverwoord. En vaak blijkt dat toch geen soelaas te bieden, integendeel.
Bewust en onbewust zijn
Omdat er te weinig of geen aandacht wordt besteed aan de innerlijke staat van zijn.
Omdat deep down de ouder, de docent of de business leader bijvoorbeeld wordt getriggerd door zijn eigen angsten en onzekerheden en vanuit zijn eigen ingesleten patroon onbewust precies doet wat niet nodig is. In een onzekere situatie is vertrouwen geven noodzakelijk. Maar wat nou als je dat vertrouwen zelf helemaal niet voelt? Dat je juist de neiging hebt om alles te gaan controleren en beheersen? Precies dan zal je interventie niet succesvol zijn. Daarom besteden we binnen onze praktijk bij organisatie ontwikkel-vraagstukken juist veel aandacht aan wat ik noem zijns-ontwikkeling. Aan het verbeteren van de innerlijke staat van zijn.
Makkelijk en snel een succesvollere interventie
De hoeveelheid ter beschikking staande technieken en vormen hiervoor zijn vrijwel onbegrensd. Toch is er wel een grote gemene deler te vinden in het effect van deze technieken en die gemene deler is bewustwording. Bewust worden van wie je bent, wat je voelt en wat je drijft. Maar ook bewust worden van overtuigingen en soms zelfs volstrekt irrationele patronen. Het goede nieuws is dat je vanuit die vergrote bewustwording je innerlijke staat van zijn meer coherent kan maken, meer in congruente afstemming. En daarmee zul je succesvoller interventies kunnen plegen, in welke vorm en rol dan ook. Omdat ik geloof in het zelf ervaren deel ik graag een heel eenvoudige techniek om je innerlijke staat van zijn te verbeteren zoals ik die heb geleerd tijdens mijn opleiding bij het Heartmath Institute.
Deze techniek heet de Quick Coherence Technique en is overal toepasbaar, ook als je weinig tijd hebt.
Stap 1. Hart Focus
Verplaats je aandacht naar het gebied rondom je hart.
Focus voor minimaal 10 seconden.
Stap 2. Hart Ademhaling
Stel je voor dat je in- en uitademt door je hart.
Stap 3. Hart gevoel
Roep een prettig gevoel op, bijvoorbeeld door je aandacht te brengen naar een fijne gebeurtenis of iets waarvoor je dankbaar bent.
Als je deze techniek regelmatig toepast, help je jezelf om meer innerlijke rust te ervaren en van daaruit helpt het je om je interventies succesvoller te maken.
Mocht bovenstaande aanleiding zijn om met elkaar in contact te treden, stuur me dan een email naar info@quinter.nl of kijk eens op onze website www.quinter.nl.
Have a nice day!
Mark Braber | Founder Quinter
Mijn diepgevoelde levensopdracht is mens en organisatie bewust te maken van ieders unieke bijdrage aan een toekomstbestendige wereld.