Winkelwagen

Interview

Betekenisvol ondernemen door de bril van ‘Vepa’

By september 13, 2021No Comments

Interview

Duurzaamheid, Purpose

13 september 2021

Betekenisvol ondernemen door de bril van ‘Vepa’

Thom Schouten | Partner Quinter

In de serie ‘betekenisvol ondernemen door de bril van …‘ gaan wij in gesprek met ondernemers die voorlopen op het gebied van het nieuwe ondernemen. Naast het maken van winst streven zij ook andere doelen na. Zij voelen de noodzaak om met hun onderneming bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit maakt hen blijvend relevant en daardoor toekomstbestendig. Ieder doet dit op zijn of haar eigen manier. Een manier die past bij de purpose van hun bedrijf.

Bovendien geven zij waardevolle tips gebaseerd op hun ervaringen én een kijkje achter de schermen. Inspiratie die aanzet tot denken én handelen. Welk verhaal schudt jou wakker?

We dagen je uit ook eens te luisteren naar het verhaal van ondernemers buiten jouw branche.

In gesprek met directeur JanWillem de Kam van Vepa the furniture factory

Vepa heeft zich ontwikkeld tot één van de meest veelzijdige én vooral duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland met meer dan 450 medewerkers.

De totale oppervlakte van de fabriek bedraagt 60.000 m2 (zie pand). Wat bijzonder is aan de producten van Vepa, is dat ze nog echt helemaal in Nederland worden vervaardigd. Daar zijn ze bij Vepa trots op, juíst omdat dit uniek aan het worden is.

Vepa is een familiebedrijf, gericht op continuïteit, innovatie en duurzaamheid, met oog voor de toekomst en daardoor stabiel groeiend en financieel gezond. Vepa is het meeste duurzaamste bedrijf van Drenthe. In 2021 is Vepa door de Nationale Conferentie Circulaire Economie als een van winnaars uitgeroepen.

Vepa heeft grote ambities als het gaat om duurzaamheid en zijn 100% transparant in duurzame doelen. Vepa deelt de resultaten en zijn eerlijk en open over de processen en de materialen die ze gebruiken. Vepa streeft naar een volledig afvalloze bedrijfsoperatie.

Wat Vepa eveneens uniek maakt is dat klanten hun oude kantoormeubelen aan het einde van de gebruiksfase teruggeven, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Dat geldt ook voor meubelen die klanten bij andere leveranciers kochten.

De visie en werkwijze van de directie is nuchter én eigenwijs. Dat betekent innoveren en investeren waar mogelijk, juist wanneer de markt eens wat tegen zit. Die manier van denken beïnvloedt de gehele organisatie. De mensen van Vepa kenmerken zich door meewerken en meedenken op een praktische manier, samen met klanten en toeleveranciers. Dat zit in de cultuur van Vepa verweven. Vepa is hét voorbeeldbedrijf waar maatschappelijke verantwoordelijkheid en gezond zakendoen hand in hand gaat en daarmee een voorsprong heeft t.o.v. hun concurrenten.

Reden genoeg voor Quinter om in gesprek te gaan met Janwillem de Kam, CEO van Vepa.

 

Hieronder vind je twee opnames van het betekenisvolle gesprek met Janwillem de Kam van Vepa Furniture Factory. Een complete versie waarin je het hele interview kunt bekijken en beluisteren. Een korte versie met, in onze ogen, de essentie van zijn verhaal.

De korte versie (5 minuten):

De complete versie (50 minuten):

 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook aan de slag zodat je relevant blijft? Neem contact met ons op. Samen gaan we dan aan slag met het ontdekken van jouw purpose en vanuit hier zetten we (eventuele) vervolgstappen om ook het leiderschap van jouw organisatie en de bedrijfscultuur dienend te maken aan deze purpose.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriëntatie gesprek. 

Wil je liever op een laagdrempelige manier de eerste stap zetten? Doe dan onze gratis Quinter Impact Scan en ontvang binnen 15min inzicht in het potentieel van jouw bedrijf én onze adviezen op maat.

Zet vandaag de eerste stap richting een toekomstbestendig bedrijf met onze gratis Quinter Impact Scan.

Thom Schouten | Partner Quinter

Het inspireren, het verbinden, het zorgen van betrokkenheid en het creëren van welzijn van mensen en daarmee ook de organisatie is wat mij drijft binnen Quinter, iedere dag opnieuw.