Blog
Leiderschap, Purpose
10 maart 2021
Het Motief – Door de bril van Quinter
Mark Braber | Founder Quinter
Door de bril van Quinter is ons kennisplatform waarin we op regelmatige basis kennis delen en vermenigvuldigen. Kennis waarvan wij denken dat het waardevol is voor ons netwerk. Dat doen we door ons continue te voeden en te verdiepen in wat zich ontwikkelt in de wereld waarin we leven en daar die elementen uit te lichten die we waardevol achten voor ons netwerk, voor jou dus. En daarbij schromen we ook niet om onze eigen visie daarop te geven, zo eigenwijs zijn we dan ook wel weer.
Deze keer bezien we het zojuist in het Nederlands verschenen laatste werk van bestsellers auteur Patrick Lencioni’s het Motief.
De Engelstalige titel “The Motive” is in 2020 verschenen en met lovende kritieken ontvangen. Lencioni heeft al elf managementboeken geschreven en daar miljoenen exemplaren van verkocht. Maar nog belangrijker, hij heeft duizenden organisaties geholpen bij het oplossen van hun problemen en het realiseren van hun ambities. Deze keer kiest Lencioni ervoor om niet alleen stil te staan bij hoe je dat dan doet maar veel meer vanuit welk motief je dat doet. Zelf noemt hij Het Motief (The Motive) zijn belangrijkste boek tot nu toe.
In zijn boek dat is geschreven als een novelle zoomt Lencioni in op het motief van leiderschap: Waarom wil je eigenlijk leiden? Daarbij maakt hij onderscheid tussen twee vormen:
Beloningsgericht leiderschap:
Dit is de overtuiging dat het zijn van een leider de beloning is voor hard werken, de ervaring van het leider zijn zou daarom prettig en plezierig dienen te zijn. Vrij om te kiezen waar je wel en niet aan wil werken en het vermijden van alles dat te gewoon, onplezierig, of oncomfortabel is.
Verantwoordelijkheidsgericht leiderschap:
Dit is de overtuiging dat het zijn van een leider een verantwoordelijkheid is; daardoor zou de ervaring van het leider zijn ingewikkeld en uitdagend zijn. (Ondanks het feit dat er zeker ook elementen van persoonlijke beloning tegenover staan, maar wel in die volgorde.)
In eerste instantie lijkt dit een open deur te zijn. Maar als je dieper inzoomt op de negatieve gevolgen van puur beloningsgericht leiderschap dan noemt Lencioni vijf gebreken van beloningsgericht leiderschap:
- Het gebrek aan ontwikkeling van het leiderschapsteam,
- Het onvoldoende managen van ondergeschikten (en ervoor zorgen dat deze hun eigen ondergeschikten managen),
- Het niet voeren van lastige en oncomfortabele conversaties,
- Het niet vormgeven van geweldige team-meetings,
- Het niet constant en repeterend communiceren met medewerkers.
Het mag duidelijk zijn dat deze vijf gebreken, zeker op de langere termijn zorgen voor een sterk ondermijnend effect op de bedrijfsprocessen en de bedrijfsresultaten.
Het motief van waaruit er wordt geleid is dus inderdaad cruciaal, dat heeft Lencioni goed gezien. Wij herkennen volledig wat Lencioni beschrijft. Het is niet toevallig dat wanneer wij het binnen Quinter hebben over het hebben van impact en resultaat voor mens en organisatie, we het steevast hebben over de vier leidende dimensies van onze dienstverlening. Deze vier leidende dimensies zijn Purpose, Leiderschap, Cultuur en Duurzaamheid.
Wil je duurzaam impact hebben als mens en organisaties dan dien je alle vier deze dimensies voldoende aandacht te geven en op een minimaal voldoende niveau te brengen. Alleen dan is structurele impact gewaarborgd. Wat Patrick Lencioni verantwoordelijkheidsgericht leiderschap noemt Quinter purposedriven leiderschap. Leiderschap dat voortkomt uit het dienen van een doel dat groter is dan jijzelf.
- Maar wat is dan het grotere doel waar jij van aangaat?
- Hoe zorg je ervoor dat je een echte verantwoordelijkheidsgerichte leider wordt?
- Hoe zorg je ervoor dat je werkelijk van betekenis bent, voor jezelf en voor je organisatie?
De antwoorden op deze diepliggende vragen is het terrein waar Quinter zich begeeft. Reden te meer dat het boek Het Motief van Patrick Lencioni door Quinter is uitgegeven.
Bekijk hieronder onze korte ( 1min) video om een impressie te krijgen van onze events over ‘Leidinggeven a la Lencioni’.
Mark Braber | Founder Quinter
Mijn diepgevoelde levensopdracht is mens en organisatie bewust te maken van ieders unieke bijdrage aan een toekomstbestendige wereld.